Категорија

Паркови и зеленило

Се коси речното корито

„Комуналец“ започна со косење на градската река. По обилните дождови се зголемуваат обврските и активностите на комуналните работници. Затоа апелираме до граѓаните да бидат одговорни и дисциплинирани спрема отпадот, зашто и „Комуналец“

Искршени дрвја и украдени зимзелени растенија

И во време на криза, несовесни граѓани кризираат низ градов.Утринава дупки осамнаа на местата каде минатата година беа засадени зимзелени украсни растенија во населбата Точила. По Дабнички канал пак, состојбата е очајна. Искршени се

Населбата Ѓогдере со нови парковски површини

ЈКП„Комуналец“-Прилеп, работи на кастрење на дрвјата во населбата Ѓогдере, со цел да овозможи терен и да започне изградбата и обновувањето на парковските површини околу станбениот блок во населбата Ѓогдере. Целосно ќе се обновува…

Се засадува Албиција по Дабнички канал

По рамнењето на теренот околу Дабнички канал, комуналците започнаа со засадување на дрвја од видот Албиција. Најпрво се засадува едната страна од кај типската населба. Планирано е со засадувањето на дрвјата да се формира зелен појас околу…

Во Врбејско маало се поставува инсталација за техничка вода и инсталација за осветлување на паркот.

Предуслов за секој парк пред да се гради е да има обезбедено техничка вода за наводнување. Во Врбејско маало, Комуналците работат на поставување на исталација за техничка вода и за осветлување за потребите на паркот. Паркот е наречен „Парк…

Се гради маалски парк во Багеска ограда

На барање од жителите од Багеска ограда, „Комуналец“, во соработка со Локалната самоуправа гради маалски парк. Парковската површина ќе опфати бекатон патеки, жардењери за хортикултурно уредување, клупи и детски реквизити за забава.

Дабнички канал ќе добие зелен појас

Комуналците започнаа со рамнење на земјената површина од мостот кај касарнита до вливот на Дабнички канал со Градската река. На овој дел планирано е да се засадат украсни дрвја, кои ќе формираат зелен појас. Покачувањето на глобалните…

Се подготвува теренот за изградба на паркот во Врбејско маало.

Денеска комуналните екипи работеа на сечење и кастрење на дрвјата од сортата Гледич (Gleditsia triacanthos). На дрвјата се изврши кроење до стебло со цел нивна заштита заради староста, а едно од огромните дрвја беше целосно пресечено заради…

Започна миењето на главните сообраќајници

Со затоплувањето на времето „Комуналец“ започна да ги мие главните сообраќајници во градов. Се информираат граѓаните дека миењето на улиците ќе се одвива од 06.00 часот наутро, па се до пладневните часови. Граѓаните да бидат стрпливи,…

По новите врнежи од снег, „Комуналец“ од рано утро на терен

На 10 од рано утрово комуналците го исчистија поголемиот дел од замрнатиот снег од патеките, плоштадите и тротоарите. Проодни се сите патеки во централното градско подрачје, се чистат патеките низ сите паркови во градов, а во тек е…