Месечна архива

јули 2021

Плато и хала за селекција на отпад при ЈКП ,,Комуналец,,- Прилеп

Овие купишта селектирани и пресирани отпадни материјали би завршиле на депонија доколку не го селектираме отпадот. Да создаваме услови за здрав живот и чиста животна средина.„Ајде да селектираме и рециклираме“

“Комшии против ѓубрето”

Се собрале луѓето во Општина Карпош, Нерези и акцијата си ја нарекле "Комшии против ѓубрето", испечатиле и флаери и… победиле!! Двете фотографии се од Карпош, третата е од Прилеп утрово, од Врбејско маало до новоизградениот

Се чисти вливот на Дабнички канал во Градската река

По повеќе децении со специјални машини темелно се чисти т.н рачва помеѓу Дабнички канал и Градската река. Целта на овој зафат е конечно во Градската река да потече бистра вода. Комуналците се надеваат дека ќе проработи свеста кај

Скејт парк

Иако секојдневно се одржува и просторот околу Могилата, Скејт паркот и просторот околу салата Македонија на околните жителите од куќите многупати им служи за исфрлање на разноразен отпад. Денеска, Комуналците направија генералка на

Комуналец ги обновува малските паркови

Малските паркови постојано се мета на оштетување од несовесни граѓани. Со цел да се најде трајно решение со оградувањето заради безбедност на најмладите, комуналците започнаа со поставување на огради од ковано железо. За летово

Могилата на изгрејсонце

Могилата е најпопуларна во летните денови. Ја посетуваат од најмало до најстаро. Кражбите на цветен расад и новозасадаени дрвја се секојдневни. Комуналците постојано ги обновуваат цветните леи со нов расад. Со оглед на жешкото време

Земјите-членки на Европската Унија забранија употреба од пластика за една употреба

Со новиот закона за пакување ЕУ очекува да се намали количеството на отпад за една употреба кој неможе да се рециклира. Меѓудругото, со законот се опфатени прибор за јадење од пластика, чинии од пластика, сламки, чаши, вклучително и